Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid

Wat is digitale geletterdheid? Een leerling is digitaal geletterd zodra ze deze vier basisvaardigheden beheersen: ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid. Het gaat daarbij om de samenhang tussen deze vaardigheden. Deze vier vaardigheden hebben leerlingen nodig om goed te kunnen functioneren in de huidige leer- en werkomgeving.

De digitale kennis van leerlingen laat op dit moment nog vaak te wensen over. Daarnaast zijn er nog grote verschillen in de digitale geletterdheid van leerlingen uit de verschillende onderwijsniveaus. Een onderzoek van ‘Monitor jeugd en media’ uit 2017 bevestigt dat veel leerlingen op dit moment onvoldoende digitaal geletterd zijn.

ozobot

Wat is digitale geletterdheid precies?

Hieronder lichten we toe wat ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid inhouden.

  • ICT-basisvaardigheden: Het effectief kunnen omgaan met standaard kantoortoepassingen en andere softwareprogramma’s. Ook wanneer de leerling reeds op de hoogte is van beveiligings- en privacyaspecten in het kader van persoonlijke en financiële gegevens.
  • Computational Thinking: Problemen op een zodanige manier formuleren dat het mogelijk wordt om een computer of een andere invulling van digitaal gereedschap te gebruiken om het probleem op te lossen.
  • Informatievaardigheden: Een informatiebehoefte signaleren en analyseren en op basis hiervan relevante informatie zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken
  • Mediawijsheid: Kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust maar ook  kritisch en actief om te gaan met media.

Wilt u meer weten over hoe u digitale geletterdheid in het onderwijs integreert klik dan hier.

Wilt u meer over ons weten? Of heeft u vragen over onze diensten wij helpen je graag!